Siirry kohtaan Sisältö

Triklosaani ja triklokarbaani

Antibakteeristen ainesosien käyttö hammastahnoissa, suuvesissä, saippuoissa, deodoranteissa ja puhdistustuotteissa auttaa pitämään itsemme ja kotimme puhtaina.

Kaksi paljon puhuttavaa antibakteerista ainesosaa ovat triklosaani ja triklokarbaani. Olemme käyttäneet niitä jo useiden vuosien ajan niiden terveyttä ja hygieniaa edistävien ominaisuuksien vuoksi, ja olemme varmoja niiden turvallisuudesta. Vastataksemme kuluttajien kysyntään olemme kuitenkin tunnistaneet vaihtoehtoisia turvallisia ja tehokkaita ainesosia. Vuonna 2015 lopetimme triklosaania sisältävien ihonhoito- ja puhdistustuotteiden valmistamisen, ja aioimme lopettaa triklosaanin ja triklokarbaanin käytön kokonaan vuoden 2017 loppuun mennessä. Olemme suurelta osin saavuttaneet tämän tavoitteen. Mitkään saippuoistamme, käsienpesuaineistamme ja nestemäisistä kylpytuotteistamme eivät sisällä triklosaania eivätkä triklokarbaania. Niitä käytetään enää vain muutamassa muussa tuotteessamme, ja aiomme lopettaa niiden käytön kokonaan vuoden 2018 aikana. Korvaamme triklosaanin ja triklokarbaanin useilla vaihtoehtoisilla ainesosilla, mukaan lukien luonnollisilla ja luontaisen kaltaisilla antibakteerisilla ainesosilla.

Yleisimpiä kysymyksiä kuluttajiltamme

Mitä triklosaani ja triklokarbaani ovat?

Triklosaania ja triklokarbaania on käytetty kodinhoitotuotteissa ja ihonhoitotuotteissa jo useiden vuosien ajan. Näiden kahden ainesosan ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia, mutta ne toimivat parhaiten erityyppisissä tuotteissa. Esimerkiksi triklosaania käytetään useammin nestesaippuoissa, kun taas triklokarbaania käytetään pääasiassa palasaippuoissa. Hammastahnoissa ja suuvesissä triklosaani auttaa ehkäisemään plakkia aiheuttavien bakteerien kasvua, jotka ovat monien suun terveysongelmien taustalla.

Ovatko triklosaani ja triklokarbaani turvallisia?

Asiantuntijaelimet ympäri maailman, mukaan lukien Euroopan komission riippumaton kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS) ja itsenäisen yhdysvaltalaisen Cosmetic Ingredient Review (CIR) yhteisön asiantuntijapaneeli, ovat todenneet triklosaanin ja triklokarbaanin turvallisiksi. Lisäksi Unileverin oma turvallisuuteen ja ympäristöasioihin keskittynyt keskus (Environmental Assurance Centre, SEAC) seuraa jatkuvasti viimeisimpiä tieteellisiä tutkimuksia, minkä ansiosta voimme olla varmoja siitä, että triklosaania ja triklokarbaania on turvallista käyttää tuotteissamme. SEAC arvioi myös triklosaani- ja triklokarbaanipitoisuuksia ympäristössä, ja olemme varmoja, että näiden ainesosien käyttö tuotteissamme ei aiheuta vaaraa ympäristölle.

Jos uskotte, että triklosaani ja triklokarbaani ovat turvallisia, miksi lopetatte niiden käytön?

Ymmärrämme, että jotkut ihmiset ovat huolissaan triklosaanin ja triklokarbaanin mahdollisista vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön, minkä vuoksi he käyttävät mieluummin muita hygieniatuotteita. Koska olemme tunnistaneet turvallisia ja tehokkaita vaihtoehtoja näille ainesosille, olemme voineet vastata kuluttajien toiveisiin ja luopua niiden käytöstä.

Aiheuttavatko triklosaani ja triklokarbaani antibioottiresistenssiä?

Jotkut tutkijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että triklosaania ja triklokarbaania sisältävät tuotteet saattaisivat aiheuttaa antibioottiresistenssiä. Tämänsuuntaisia tuloksia on kuitenkin saatu tutkimuksissa, jotka eivät vastaa sitä, miten ihmiset oikeasti käyttävät tuotteita. Ei ole todisteita siitä, että kotitalouskäytössä tuotteemme vaarantaisivat antibioottien tehoa tai lisäisivät niiden ristiresistenssiä. Asiantuntijaelimet, mukaan lukien EU:n kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS), ovat arvioineet triklosaanin ja triklokarbaanin turvallisuutta, eivätkä ne ole todenneet mitään syytä, minkä vuoksi ihmisten tulisi lopettaa näitä ainesosia sisältävien tuotteiden käyttö.

Mistä tiedän, mitkä Unileverin tuotteet sisältävät triklosaania tai triklokarbaania?

Jos ihonhoitotuotteissamme on käytetty triklosaania, siitä on maininta tuotepakkauksessa. Vuoteen 2017 mennessä yhdessäkään ihonhoitotuotteessamme ei ole enää triklosaania eikä triklokarbaania. Puhdistusaineissamme triklosaanin käyttö lopetettiin jo vuoden 2015 lopussa. Korvaamme triklosaanin ja triklokarbaanin useilla vaihtoehtoisilla ainesosilla, mukaan lukien luonnollisilla ja luontaisen kaltaisilla antibakteerisilla ainesosilla.

A child showing soap on his hands

”KUN TRIKLOSAANIN MAKSIMIPITOISUUS ON 0,3 %, SEN KÄYTTÖ HAMMASTAHNOISSA, KÄSISAIPPUOISSA, VARTALOSAIPPUOISSA JA SUIHKUGEELEISSÄ SEKÄ DEODORANTEISSA ON TURVALLISTA. VASTAAVILLA PITOISUUKSILLA TRIKLOSAANIN KÄYTTÖ KASVOPUUTEREISSA JA PEITEVOITEISSA ON MYÖS TURVALLISTA.”

EU:n kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS)