Siirry kohtaan Sisältö

Tietoja allergioista

Lue lisää ihoallergioista ja hae itsellesi mahdollisesti sopivat tuotteet.

Näin autamme allergioista kärsiviä ihmisiä

Tältä sivulta saat kattavasti tietoa ihoallergioista. Neuvomme myös, miten voit tunnistaa itsellesi mahdollisesti sopivat tuotteet.

Jotkin ainesosat voivat aiheuttaa muutamille ihmisille allergisia reaktioita. Teemme parhaamme, jotta tuotteemme sisältävät mahdollisimman vähän tällaisia ainesosia. Jotkin ainesosat ovat niiden vaikutuksen vuoksi niin tärkeitä, ettei niitä voida jättää pois, ja niistä on hyötyä useimmille kuluttajille.

Valitsemme tuotteidemme ainesosat seuraavien kolmen seikan perusteella: ihmisten mieltymykset, omat turvallisuustarkastuksemme sekä niiden maiden lainsäädäntö, joissa tuotteitamme markkinoidaan.

Ymmärrämme, että allergeeneista tiedottaminen on tärkeää sille pienelle joukolle ihmisiä, jotka saattavat olla yliherkkiä tietyille ainesosille. Siksi kerromme selkeästi, mitä tuotteemme sisältävät.

Mitä tuotteita voit käyttää, jos olet allerginen?

Jotkut ihmiset voivat olla allergisia tietyille hajusteiden ainesosille. Siksi annamme kuluttajille tietoja hajusteallergeeneista joko tuote-etiketeissä tai asiakaspalvelussa. Lisäksi olemme luoneet Euroopan markkina-alueen tietokannan, jonka avulla kukin voi etsiä itselleen mahdollisesti sopivia tuotteita. Lue lisää siitä, mitä tuotteemme sisältävät omassa maassasi.

Jos et ole varma, oletko allerginen jollekin hajusteen ainesosalle, pyydä neuvoja pätevältä terveydenhoidon ammattilaiselta.

Mikä on allergia?

Immuunijärjestelmämme pitää meidät terveinä puolustautumalla kaikkia elimistöömme pääseviä haitallisia tekijöitä, kuten bakteereita ja viruksia, vastaan. Allergeeni on jokin yleensä harmiton aine, jota vastaan elimistön immuunijärjestelmä hyökkää kuin se olisi sille uhka. Yleensä kyseiselle aineelle täytyy altistua muutaman kerran, ennen kuin elimistö reagoi siihen. Kuitenkin kun allergia on kerran puhjennut, se kestää yleensä koko elämän.

Allergiset reaktiot saattavat näkyä iholla vasta jonkin ajan päästä, yleensä 24–48 tunnin kuluttua siitä, kun olet ollut kosketuksissa allergeenin kanssa. Ilmiöstä voidaan käyttää myös nimityksiä ”viivästynyt yliherkkyys”, ”IV‑tyypin allergia” tai ”kosketusallergia”. Suurin osa tässä annetusta tiedosta koskee juuri tämän tyyppistä allergiaa, koska useimmat tuotteemme voivat olla jollakin tavalla kosketuksissa ihosi kanssa.

Miten allergisoituminen tapahtuu?

Allergia kehittyy kahdessa vaiheessa:

  1. Ensin elimistösi tunnistaa allergeenin ja herkistyy sille. Tässä vaiheessa ei näy vielä mitään selkeitä oireita, mutta immuunijärjestelmässäsi tapahtuu pysyvä muutos.
  2. Jos riittävän suuri määrä allergeenia koskettaa ihoasi uudelleen, alat havaita allergisesta reaktiosta johtuvia oireita.

Mitä oireita allerginen reaktio aiheuttaa?

Allerginen reaktio ilmenee yleensä 24–48 tunnin kuluttua siitä, kun olet ollut kosketuksissa allergeenin kanssa. Ihosi voi punoittaa, turvota, kutista tai märkiä, ja sille saattaa ilmestyä ihottumaa, rakkuloita tai rupia. Jos olet allerginen yhdelle ainesosalle, saatat olla allerginen myös muille samankaltaisille ainesosille. Ihotautilääkäri voi kertoa sinulle, mitä ainesosia sinun ehkä pitää välttää.

Älä sekoita ihoärsytystä varsinaiseen allergiseen reaktioon

Jotkin oireet, kuten ihon punoitus, eivät aina ole merkki allergiasta. Jos ihosi on ärtynyt, se voi näyttää hyvin samalta kuin allergisen reaktion seurauksena. Usein kannattaa pyytää ihotautilääkäriä tekemään tarkka diagnoosi. Ärtyneeseen ihoon liittyy usein samantyyppistä punoitusta, ihottumaa, turvotusta ja kutinaa kuin allergiseen reaktioon. Ihoa saattaa myös kiristää, aristaa, kihelmöidä tai poltella. Tällaisia oireita ilmenee usein muutaman tunnin kuluttua siitä, kun olet ollut kosketuksissa allergisen reaktion aiheuttajan kanssa. Tällöin iho saattaa kuivaa tai halkeilla.

Pelkän ihoärsytyksen ja allergisen reaktion välillä on kuitenkin yksi merkittävä ero: ihoärsytyksen oireita ei aina ilmene uudelleen, vaikka käyttäisit toisen kerran samaa tuotetta samalle ihoalueelle. Sen sijaan, kun allergia jollekin ainesosalle on kerran puhjennut, sen jälkeen riittävän suuri määrä kyseistä ainetta saa immuunijärjestelmäsi aina reagoimaan samalla tavalla uudelleen.

Mitkä ainesosat aiheuttavat allergisia reaktioita?

Olemme kosketuksissa monien allergeenien kanssa joka päivä. Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi kasvien allergeenit, kuten myrkkymuratti, ja metallit, kuten kromi ja nikkeli. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että noin 14 %:lla ihmisillä Euroopassa on nikkeliallergia.

Saman tutkimuksen mukaan hajusteissa käytetyille ainesosille on allergisia alle 2 % Euroopassa asuvista ihmisistä. Muutamat ihmiset ovat allergisia säilöntäaineille ja hiuksia värjääville aineille.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos epäilen ihoallergiaa?

Jos tunnistat itselläsi edellä mainittuja oireita ja epäilet, että saatat kärsiä ihoallergiasta, käänny yleislääkärin tai ihotautilääkärin puoleen. Kannattaa laatia luettelo kaikista tuotteista, joita olet käyttänyt vähän ennen allergisen reaktion ilmenemistä. Mikäli mahdollista, ota tuotteet ja niiden pakkaukset mukaan lääkärin vastaanotolle, jotta lääkäri voi tutkia niiden sisältöä.

Ihotautilääkäri tekee sinulle joitakin testejä selvittääkseen, mikä reaktion on voinut aiheuttaa. Lääkäri tutkii sinut ja kyselee, minkälaisia oireita sinulla on ollut ja milloin niitä on ilmennyt. Lääkäri voi tehdä myös lapputestin joko tuotteilla, joita olet käyttänyt, tai joillakin niihin sisältyvistä ainesosista.

Kun tiedät, mille olet allerginen, voit etsiä kyseisen ainesosan ainesosaluettelosta ja välttää sitä. Varo väärennettyjä tuotteista – niiden sisällöstä ei voi aina olla varma.

Voimme auttaa sinua selvittämään yhdessä lääkärisi kanssa, mille olet allerginen. Annamme tietoja tuotteisiimme sisältyvistä ainesosista ja voimme myös lähettää lääkärillesi näytteitä lapputestausta varten. Pyydä näytteitä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme (avautuu uuteen ikkunaan).

Aiheuttavatko hajusteet allergioita?

On todettu, että pieni määrä hajusteiden ainesosia saattaa aiheuttaa ihoallergioita.

Kansainvälinen hajusteliitto (IFRA) sääntelee näiden ainesosien käyttöä tuotteissamme. Unilever pyrkii käyttämään vain harvoja niistä, ja niiden pitoisuus tuotteissamme on alhaisempi kuin keskiverroin saman alan tuotteissa. Euroopassa noudatamme EU:n kosmetiikka-asetusta, jossa on lueteltu 26 allergeeniksi katsottua hajusteiden ainesosaa. Ne on mainittava ainesosaluettelossa joko tuotteen etiketissä tai pakkauksessa.

Nyt tarjoamme käyttöön myös tietokannan, jonka avulla kuka tahansa jollekin mainituista ainesosista allergisoitunut henkilö voi etsiä itselleen mahdollisesti sopivia tuotteita.

Entä säilöntäaineet?

Säilöntäaineet ovat tärkeitä: ne ehkäisevät bakteerien ja homeen kasvua ja varmistavat siten, että tuotteitamme on turvallista käyttää niiden varastointiajan loppuun saakka. Käytämme säilöntäaineita aina mahdollisimman vähän ja vain siinä tapauksessa, että ne ovat ehdottoman välttämättömiä. Jotkut ihmiset voivat kuitenkin olla allergisia muutamillekin näistä allergisoivista aineista.

Miten voin varmistaa, etten ole allerginen hiuksia värjäävälle aineelle?

Jotkut ihmiset ovat allergisia hiuksia värjääville aineille. Joissain harvoissa tapauksissa he voivat tarvita vaativaa lääkinnällistä hoitoa saatuaan allergisen reaktion. Tämän vuoksi on tärkeää testata värjäävää ainetta 48 tuntia ennen kuin värjäät sillä hiuksesi kotona tai kampaajalla, vaikka olisit käyttänyt samaa sävyä monta kertaa aikaisemmin. Sivele ainetta ihollesi ja odota hetki nähdäksesi, aiheuttaako se reaktioita.

Silti jotkin ainesosat ovat niiden vaikutuksen vuoksi niin tärkeitä, ettei niitä voida jättää pois, ja niistä on hyötyä useimmille kuluttajille. Ymmärrämme kuitenkin, että allergeeneista tiedottaminen on tärkeää sille pienelle prosentuaaliselle joukolle ihmisiä, jotka saattavat olla yliherkkiä tietyille ainesosille. Siksi kerromme selkeästi, mitä tuotteemme sisältävät

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Kaikki tällä verkkosivustolla oleva sisältö (mukaan lukien teksti, kuvat tai muunlainen sisältö) on luotu vain tiedotustarkoituksiin. Sisällön ei ole tarkoitus korvata lääketieteen ammattilaisen antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoja. Käänny aina lääkärin tai muun pätevän terveydenhoitopalvelujen tarjoajan puoleen, jos sinulla on kysyttävää terveydentilastasi. Älä jätä kysymättä neuvoja terveydenhoidon ammattilaiselta tai viivytä neuvojen kysymistä tältä verkkosivustolta lukemiesi tietojen vuoksi.

Jos epäilet tarvitsevasi kiireellistä lääkinnällistä hoitoa, soita lääkärille, hankkiudu ensiapuun tai soita ambulanssi välittömästi. Unilever ei suosittele tai kannata tiettyjä testejä, menetelmiä, mielipiteitä tai tietoja, jotka saatetaan mainita näillä verkkosivuilla. Toimit omalla vastuullasi, jos seuraat linkkejä, jotka johtavat muuhun kuin Unileverin luomaan opetukselliseen sisältöön.

Takaisin alkuun