Siirry kohtaan Sisältö

Titaanidioksidi on valkoista jauhetta, jota saadaan luonnossa esiintyvistä mineraaleista. Titaanioksidi tunnetaan myös nimityksillä TiO2 ja CI 77891. Sitä on käytetty monien vuosien ajan erilaisissa tuotteissa, esimerkiksi elintarvikkeissa, lääketuotteissa ja kosmetiikassa. Elintarvikkeisiin titaanidioksidi merkitään usein koodilla E171.

Vastauksia asiakkaidemme kysymyksiin

Missä muodoissa titaanidioksidia käytetään kosmetiikkatuotteissa ja henkilökohtaisissa hoitotuotteissa?

Titaanidioksidia valmistetaan pigmenttilaatuisena ja nanolaatuisena.

Pigmenttilaatuisen titaanidioksidin hiukkaskoko on paljon suurempi kuin nanolaatuisen. Sitä käytetään väriaineena, jolla tuotekoostumuksesta saadaan vaaleampi ja kirkkaampi. Nanolaatuista titaanidioksidia valmistetaan hyvin pieninä (nano-)hiukkasina, ja se on läpikuultavaa ja väritöntä. Sitä käytetään yleisesti aurinkosuojavoiteissa, joissa se tarjoaa tehokkaan suojan mahdollisesti haitalliselta UV-säteilyltä.

Onko titaanidioksidi turvallista?

Asiantuntijaorganisaatiot eri puolilla maailmaa pitävät titaanidioksidin käyttöä turvallisena kosmetiikka- ja elintarviketuotteissa. Näitä organisaatioita ovat muun muassa eurooppalainen kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS), FAO:n ja WHO:n yhteinen elintarvikelisäaineita käsittelevä asiantuntijakomitea (JECFA) ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA). SCCS on arvioinut nanolaatuista titaanidioksidia, ja Euroopan komissio on hyväksynyt sen käytettäväksi UV-suodattimena.

Kuten kaikki tuotteemme ja ainesosamme, myös käyttämämme titaanidioksidi vastaa tiukimpia laatu- ja turvallisuusstandardeja, kaikkia asianmukaisia lakeja ja säännöksiä sekä omia turvallisuusvaatimuksiamme. Omat tutkijamme arvioivat koko ajan uusimpia tieteellisiä tutkimustuloksia, joten voimme olla varmoja että tuotteissamme käytetty titaanidioksidi on turvallista.

Pitäisikö minun olla huolissani siitä, että hammastahnassani on titaanidioksidia?

Ei. Terveysalan asiantuntijat eri puolilla maailmaa ovat todenneet hammastahnoissamme käytetyn titaanidioksidin turvalliseksi. Sitä käytetään hammastahnoissamme valkoisena väriaineena muussa kuin nanomuodossa eurooppalaisten säännösten mukaisesti. Se on hyväksytty värinaineeksi kosmetiikassa, ja noudatamme kaikkia sitä koskevia säännöksiä.

Onko titaanidioksidia sisältäville hammastahnoille olemassa vaihtoehtoja?

Joissakin hammastahnoissa ei ole titaanidioksidia. Näitä ovat esimerkiksi Signal-tuotteemme, kuten Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty and Planet sekä Schmidt’s Naturals.

Käytättekö titaanidioksidia joissakin muissa tuotteissanne?

Käytämme titaanidioksidia väriaineena joissakin kodinhoidon tuotteissa, esimerkiksi pyykinpesuaineissa, astianpesukoneen tableteissa ja WC-raikastimissa. Lisäksi käytämme sitä rajatusti väriaineena joissakin elintarviketuotteissa, esimerkiksi joissakin kastikkeissa ja jäätelöissä.

Mistä tiedän, onko Unileverin tuotteessa titaanidioksidia?

Titaanidioksidi on usein tuote-etiketin ainesosaluettelossa, kun sitä käytetään elintarvikkeissa sekä kodinhoito- ja kosmetiikkatuotteissa sekä henkilökohtaisissa hoitotuotteissa.

Elintarvikkeisiin titaanidioksidi merkitään E-koodilla E171 tai titaanidioksidi-nimellä paikallisten säännösten mukaan. Kosmetiikkatuotteissa ja henkilökohtaisissa hoitotuotteissa ainesosa merkitään sen väri-indeksinumerolla CI 77891. Kun nanolaatuista titaanidioksidia käytetään aurinkosuojavoiteissamme, se on merkitty nimikkeellä ”titaanidioksidi [nano]” ainesosaluetteloon.

Kodinhoitotuotteiden titaanidioksidimerkintä noudattaa paikallisia säännöksiä, jotka voivat vaihdella eri puolilla maailmaa. Joissakin maissa titaanidioksidimerkintää ei vaadita, jos ainesosan määrä on pieni. Joissakin maissa titaanidioksidi ryhmitellään ainesosien väriaineluetteloon. EU:n asetus määrää, että kaikki kodinhoitotuotteiden ainesosat ilmoitetaan tukiverkkosivustolla. Pääset tuotteidemme ainesosien tietoihin siirtymällä sivulle Tuotteidemme sisältö.