Siirry kohtaan Sisältö

Tensiidit

Lian peseminen vaatteista, astioista ja iholta on osa jokapäiväistä arkeamme. Monet tuotteet, kuten saippuat, hammastahnat ja pyykinpesuaineet, vaahtoavat, kun niitä käytetään puhdistamiseen.

People washing their dishes

Vaahtoa synnyttäviä aineita kutsutaan tensiideiksi. Kun niitä käytetään veden kanssa, syntyy vaahtoa, mikä parantaa tuotteen likaa irrottavia ominaisuuksia. Kaksi tensiidiä, jotka lisäävät puhdistusaineiden tehoa tällä tavoin, ovat natriumlauryylieetterisulfaatti (SLES) ja natriumlauryylisulfaatti (SLS).

Ne on todettu turvallisiksi, ja niitä on käytetty jo useiden vuosien ajan. Pitkittyneessä ihokontaktissa tiivistetty tiivitettyinä ne voivat voi kuitenkin aiheuttaa ihoärsytystä. Tästä syystä kiinnitämme erityistä huomiota tuotekehitykseen, jotta tuotteemme aiheuttaisivat mahdollisimman vähän ärsytystä ja tarjoaisivat parhaan mahdollisen puhdistustehon.

Yleisimpiä kysymyksiä kuluttajiltamme

Ovatko tensiidejä sisältävät tuotteet turvallisia?

Monet tieteelliset tutkimukset ovat keskittyneet natriumlauryylieetterisulfaatin (SLES) ja natriumlauryylisulfaatin (SLS) turvallisuuteen. Tutkimustulokset osoittavat, ettei ole perusteltua syytä olla huolissaan näiden aineiden ja syövän välisestä yhteydestä. SLES:ää ja SLS:ää ei ole mainittu missään arvostettujen elinten, kuten Maailman terveysjärjestön (WHO), Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) tai Euroopan unionin, laatimissa karsinogeeniluetteloissa.

Itsenäisen yhdysvaltalaisen Cosmetic Ingredient Review (CIR) yhteisön asiantuntijapaneeli totesi SLES:n ja SLS:n käytön olevan turvallista kosmetiikassa ja ihonhoitotuotteissa. Näitä aineita tarkasteltiin myös ihmisille ja ympäristölle aiheutuvan riskin arviointiin keskittyneessä HERA-hankkeessa, jossa tutkittiin eurooppalaisissa kotitalouksissa käytettävien puhdistustuotteiden ainesosia. HERA tarjosi puolueetonta, läpinäkyvää ja tieteellisesti todistettua tietoa turvallisuudesta. HERA-raportissa todettiin, että SLES ja SLS ovat turvallisia eivätkä aiheuta haittaa kuluttajien käytössä.

Ovatko natriumlauryylieetterisulfaatti (SLES) ja natriumlauryylisulfaatti (SLS) turvallisia ympäristölle?

SLS ja SLES hajoavat luonnossa nopeasti ja kokonaan. Ympäristöarvioinneissamme on otettu huomioon aineiden käyttö laajalti koko maailmassa, ja niissä on todettu, ettei näistä aineista ole nykyisillä pitoisuuksilla haittaa ympäristölle.

Takaisin alkuun