Siirry kohtaan Sisältö

Silikonit

Monet ominaisuuksista, joista ihmiset sanovat erityisesti pitävänsä hoitotuotteissa, muun muassa hiusten hoitoaineiden vaikutuksesta syntyvä silkinpehmeä pinta ja roll-on-deodoranttien tasainen liuku, saadaan aikaan silikonien avulla.

A person washing their hair

Käytämme silikoneja monissa ihonhoitotuotteissa, mukaan lukien ”all in one”-shampoissa, hoitoaineissa ja muotoilutuotteissa, kosteusvoiteissa, ihoa suojaavissa tuotteissa ja antiperspiranteissa, koska ne hoitavat todella tehokkaasti ihoa ja hiuksia. Käytämme silikoneja myös kodinhoitotuotteissamme.

Vaikka silikonit ovat ihmisen kehittämiä aineita, ne on johdettu luonnollisesta, piiksi kutsutusta aineesta, jota on yli neljännes koko maapallon kuoresta. Sitä esiintyy yleensä hapen yhteydessä, jonka kanssa se muodostaa tavallista rantahiekkaa (piidioksidia). Käytämme vain silikoneja, joiden turvallisuus on todettu huolellisesti toteutetuissa tutkimuksissa, ja seuraamme jatkuvasti viimeisimpien tieteellisten tutkimusten tuloksia.

Yleisimpiä kysymyksiä kuluttajiltamme

Mitä silikoneja Unilever käyttää?

Silikoneja on olemassa yli 2 000 erilaisessa muodossa, mukaan lukien kiinteitä, nestemäisiä, paksuja tahnoja, rasvoja, öljyjä ja kumia. Yleisimmät ihonhoitotuotteissamme käytetyt silikonit ovat dimetikoni ja dimetikonoli. Yleisimmät kodinhoitotuotteissa käytetyt silikonit taas ovat polydimetyylisiloksaaneja.

Miksi silikoneja käytetään usein hiustenhoitotuotteissa?

Silikonit saavat hiukset tuntumaan sileiltä ja pehmeiltä ja vähentävät niiden kuivuutta. Ne myös vähentävät kitkaa, minkä ansiosta hiukset tuntuvat puhtaammilta ja niitä on helpompi kammata.

Miksi osassa hiustenhoitotuotteista on maininta, etteivät ne sisällä silikoneja?

Silikoneja käytetään monissa shampoissa ja hoitoaineissa, sillä ne tekevät hiuksista eloisat, kiiltävät ja helposti kammattavat. Osa ihmisistä haluaa kuitenkin mieluummin käyttää tuotteita, jotka eivät sisällä silikoneja, koska ne sopivat paremmin heidän hiustyypilleen eivätkä saa hiuksia tuntumaan liian raskailta. Tuuhentavissa shampoissa ja hoitoaineissa voi olla vähän tai ei lainkaan silikonia. Joissakin valmistamissamme hiustenhoitotuotteissa ei ole silikonia, mikä on ilmoitettu selkeästi tuotepakkauksessa, jotta ihmisten on helppo valita juuri itselleen sopiva tuote.

Käytetäänkö silikoneja kodinhoitotuotteissa?

Silikoneja käytetään Unileverin kodinhoitotuotteissa, kuten pyykinpesuaineissa ja huuhteluaineissa, joissakin wc:n puhdistusaineissa, hankausaineissa, suihkeissa ja konetiskiainegeeleissä. Kodinhoitotuotteissa käytettävät silikonit toimivat usein vaahdonestoaineina.

Ovatko silikonit turvallisia ihmisille?

Käyttämämme silikonit on arvioitu huolellisesti, ja ne ovat turvallisia sekä kodinhoitotuotteissa että ihonhoitotuotteissa. Dimetikoni, yksi yleisimmin käytetyistä silikoneista, on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksynnän.

Ovatko silikonit turvallisia ympäristölle?

Seuraamme tarkasti tiedeyhteisön keskustelua silikonien mahdollisista ympäristöhaitoista. On esitetty väitteitä siitä, että tietyt silikonit kertyisivät meren pohjasedimenttiin ja vaikuttaisivat vesieliöihin. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että silikonit vaikuttavat vain vähän kaloihin ja muihin meren pohjasedimentissä eläviin organismeihin, kuten matoihin ja hyönteistoukkiin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että veteen hajoamattomat silikonit poistuvat vedestä jätevesien käsittelyn yhteydessä. Kuten kaikkien muidenkin kodinhoitotuotteissamme ja ihonhoitotuotteissamme käytettävien ainesosien osalta, seuraamme jatkuvasti tieteellisen tutkimuksen ja alan sääntelyn kehittymistä. Jos uutta tietoa tulee saataville, arvioimme myös sitä. Jos uusi tieto antaa aihetta muuttaa aiempaa riskiarviotamme, ryhdymme aina toimiin.

Mistä tiedän, sisältääkö jokin tuote silikoneja?

Ihonhoitotuotteissamme käytetyt ainesosat on ilmoitettu tuotepakkauksissa olevissa ainesosaluetteloissa.

”SILIKONIN VALMISTAJAT OVAT TEETTÄNEET YLI 1000 TUTKIMUSTA ARVIOIDAKSEEN SILIKONIEN TURVALLISUUTTA TYÖNTEKIJÖIDEN, KULUTTAJIEN, YMPÄRISTÖN JA TUOTANTOPROSESSIEN KANNALTA. JATKUVAN TUTKIMUKSEN JA TESTAUKSEN ANSIOSTA ON KYETTY OSOITTAMAAN, ETTÄ SILIKONIT NIIDEN LUKUISISSA HYÖDYLLISISSÄ MUODOISSAAN OVAT TURVALLISIA.”

American Chemistry Councilin silikoneihin keskittyvä ympäristö-, terveys- ja turvallisuuskeskus (SEHSC)
Takaisin alkuun