Siirry kohtaan Sisältö

Hiovat muovirakeet

Henkilökohtaiset hoitotuotteemme auttavat ihmisiä saamaan terveeltä näyttävän ihon. Kuorinta, eli kuolleen ihosolukon poistaminen kevyesti hiomalla, on avain siihen. Monet aineet, mukaan lukien hiovat muovirakeet, voivat toimia ihon kuorinnassa hellävaraisina hankaavina aineina.

Plastic scrub beads

Lopetimme hiovien muovirakeiden käytön tuotteissamme vuonna 2014, kun heräsi huoli mikromuovien kertymisestä meriin ja järviin. Olimme aiemmin käyttäneet niitä joissakin ihon kuorintatuotteissamme. Nykyään käytämme muovirakeiden sijaan vaihtoehtoisia kuorivia ainesosia. Siten kuluttajat voivat luottaa siihen, että käyttäessään Unileverin valmistamia kasvo- ja vartalopesuaineita he eivät kerrytä mikromuoveja maailman valtameriin.

Vastauksia asiakkaidemme kysymyksiin

Mitä vaihtoehtoja hioville muovirakeille on olemassa?

Käytämme nykyään vaihtoehtoisina kuorivina ainesosina esimerkiksi aprikoosin siemeniä, karkeaa maissijauhoa, jauhettua hohkakiveä, piioksidia ja saksanpähkinän kuoria.

Mistä valtameriin kulkeutuvat mikromuovit ovat peräisin?

Mikromuovit ovat peräisin monista eri lähteistä. Niitä joutuu mereen esimerkiksi, kun isommat muovikappaleet hajoavat veteen tai kun synteettiset kuidut karisevat tekstiileistä pyykinpesun yhteydessä. Myös kuluttajille ja teolliseen käyttöön tarkoitetuissa tuotteissa käytetyt muovirakeet päätyvät usein mereen. Henkilökohtaisiin hoitotuotteisiin sisältyvien mikromuovien ympäristövaikutuksen on katsottu olevan hyvin vähäinen.

Miksi Unilever käytti aiemmin hiovia muovirakeita?

Käytimme aiemmin pieniä määriä hiovia muovirakeita henkilökohtaisissa hoitotuotteissamme, kuten kasvojenpuhdistusaineissa, saippuoissa, suihkugeeleissä ja vartalonpesuaineissa. Käytimme niitä, koska ne avaavat hellävaraisesti tukkeutuneita ihohuokosia ja poistavat kuollutta ihosolukkoa ihon pinnalta. Tyypillisesti muovirakeet valmistettiin polyetyleenistä, ja monet pitivät niiden aikaan saamasta virkistävästä tunteesta iholla.

Ovatko hiovat muovirakeet turvallisia?

Turvallisuusarvioinneissa on todettu, että polyetyleeni (aiemmin muovirakeissa käyttämämme muovi) on turvallista ihmisille, eikä sillä ole todettu olevan haitallisia vaikutuksia tyypillisesti ympäristössä esiintyvinä pitoisuuksina.

”OLEMME JO NÄHNEET HIENOJA MENESTYSTARINOITA – UNILEVER TOIMI EDELLÄKÄVIJÄNÄ, KUN SE LUPASI POISTAA MIKRORAKEET KOKONAAN KÄYTÖSTÄ VUOTEEN 2015 MENNESSÄ.”

Tanya Cox, valtamerten muovijäteongelman ehkäisy, Fauna & Flora International. Lähde: Personal Care Products Council
Takaisin alkuun