Siirry kohtaan Sisältö

Parabeenit

Parabeeneihin kuuluvia ainesosia käytetään säilöntäaineina ihonhoitotuotteissa. Sanalla ”parabeeni” viitataan moniin hieman erilaisiin parabeenien muotoihin, joista osaa tavataan sellaisenaan luonnossa. Parabeenit ovat peräisin parahydroksibentsoehaposta (PHBA), jota esiintyy hedelmissä ja vihanneksissa ja lisäksi muodostuu luonnostaan ihmisen elimistössä.

A person wiping their face

Käytämme säilöntäaineita varmistaaksemme valikoimaamme kuuluvien ihonhoitotuotteiden säilyvyyden. Ilman niitä bakteerit, hiiva ja home voisivat pilata tuotteet. Valitsemme käyttämämme säilöntäaineet huolellisesti keskittyen niiden ainesosien tehokkuuteen ja turvallisuuteen.

Turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Viranomaiset ympäri maailman tukevat joidenkin parabeenityyppien käyttöä säilöntäaineina ihonhoitotuotteissa. Yleisimmin käyttämämme parabeenit ovat metyyli- ja etyyliparabeenit. Joissakin tuotteissa käytämme toisentyyppisiä parabeeneja: butyyli- ja propyyliparabeeneja. Emme käytä isoparabeeneja. Käyttämämme parabeenit ovat turvallisia ja auttavat säilyttämään tuotteemme hyvinä.

Ymmärrämme, että osa ihmisistä haluaa käyttää tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan parabeeneja tai eivät sisällä tietyntyyppisiä parabeeneja, joten tarjoamme myös heille sopivia vaihtoehtoja.

Yleisimpiä kysymyksiä kuluttajiltamme

Ovatko parabeenit turvallisia?

Kyllä. Käytämme rajoitetussa määrin parabeeneja, joiden on todettu tieteellisissä tutkimuksissa olevan turvallisia käytettäviksi ihonhoitotuotteissa. Ne parantavat tuotteiden turvallisuutta ja pidentävät niiden varastointiaikaa ehkäisemällä bakteerien, hiivan ja homeen syntymistä. Ilman säilöntäaineita, kuten parabeeneja, tuotteemme voisivat alkaa haista epämiellyttäviltä, vaihtaa väriä tai homehtua.

Unileverin omien tutkimusten ja muiden tutkijoiden työn jatkuvan arvioinnin perusteella voidaan todeta, että käytämme parabeeneja turvallisella tavalla. Myös merkittävät kansainväliset elimet, kuten Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ja EU:n komission riippumaton kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS), tukevat parabeenien käyttöä kosmetiikkatuotteissa ja henkilökohtaisissa hoitotuotteissa.

Mediassa on joskus esitetty väitteitä siitä, että toimiessaan estrogeenin tavoin parabeenit voisivat häiritä kehon hormonitasapainoa ja aiheuttaa syöpää. Sääntelyviranomaiset ja johtavat tutkijat ovat kuitenkin kumonneet tämän väitteen, koska sille ei ole uskottavia todisteita. Vaikka parabeenit toimivat estrogeenin tavoin, ne ovat monituhatkertaisesti vähemmän aktiivisia kuin varsinainen estrogeeni.

Mitkä Unileverin tuotteet sisältävät parabeeneja?

Käytämme ihonhoitotuotteidemme säilöntäaineina rajoitetussa määrin parabeeneja, sillä ne ovat yksi harvoista bakteereita ja sieniä torjuvista ainesosaryhmistä, jotka sääntelyviranomaiset ympäri maailman ovat todenneet turvallisiksi. Kun tuotteissamme on käytetty parabeeneja tai muita säilöntäaineita, ne on aina ilmoitettu tuotepakkauksen ainesosaluettelossa. Ymmärrämme, että osa ihmisistä haluaa välttää säilöntäaineita, joten tarjoamme sopivia vaihtoehtoja myös heille.

”YHDYSVALTAIN ELINTARVIKE- JA LÄÄKEVIRASTO USKOO, ETTÄ TÄLLÄ HETKELLÄ KULUTTAJILLA EI OLE AIHETTA OLLA HUOLISSAAN PARABEENEJA SISÄLTÄVIEN KOSMETIIKKATUOTTEIDEN KÄYTÖSTÄ.”

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA)
Takaisin alkuun