Siirry kohtaan Sisältö

Hajusteet

Hajusteet voivat herättää monenlaisia tunteita. Ne ovat merkittävä osa päivittäistä elämäämme ja tapaa, jolla olemme yhteydessä muihin ihmisiin: läheisimpiemme tutusta tuoksusta aina kodin lämpimään tunnelmaan.

A person smelling a bottle of shampoo

Mikä on ensimmäinen tuoksu, jonka muistat – ehkäpä isoäitisi leipomukset? Saippua, jolla pesit itsesi kouluaamuina? Isäsi käyttämä kölninvesi?

Hajusteet herättävät muistoja ja nostavat tunteita pintaan. Hajuaisti on läheisessä yhteydessä muistiin, ja tuoksut voivat tuoda mieleen tiettyjä hetkiä menneisyydestä – minkä muiston jokin hajuste herätti sinussa viimeksi?

Me Unileverillä olemme sitä mieltä, että hajusteissa on tiettyä taianomaisuutta – ne yhdistävät hajuvesien taiteellisuuden tieteelliseen asiantuntemukseen. Tämä yhdistelmä on tärkeää saada juuri oikeanlaiseksi. Ihmiset ympäri maailman käyttävät Unileverin tuotteita kotonaan, ihollaan ja päivittäisessä elämässään näyttääkseen hyvältä, tunteakseen olonsa miellyttäväksi ja mikä tärkeintä, tuoksuakseen hyvältä! Hyvä tuoksu voi myös helpottaa pakollisia askareita ja tehdä päivittäisistä tehtävistä aiempaa miellyttävämpiä. Hajusteet voivat muuttaa päivittäistä elämäämme herättämällä ympäröivän maailmamme henkiin.

Juuri oikealta tuoksuvan ja huolellisesti tasapainotetun hajusteen luomisessa käytetään runsaasti ainesosia. Tämä saa aikaan hajusteiden taianomaisuuden.

Kuinka tuoksut valmistetaan

Tiesitkö, että maapallon 7,5 miljardista asukkaasta vain alle 900 on täysin päteviä parfymistejä? Olemme onnekkaita, sillä yrityksessämme on pieni erillinen tiimi, jonka jäsenet ovat tämän alan asiantuntijoita.

Asiantuntijatiimimme kehittävät brändiemme tuoksut tiiviissä yhteistyössä johtavien hajustevalmistajien kanssa. Tekemällä yhteistyötä maailman parhaiden tuoksujen kehittäjien kanssa varmistamme, että meillä on käytettävissämme parhaat parfymistit ja laadukkaimmat tuoksuihin.

Hajuja käsittelevä aivojen osa on nimeltään limbinen järjestelmä. Kyseisellä aivojen osalla on myös merkittävä osuus mielialan ja tunteiden hallinnassa. Kuluttajat pitävät useista eri tuoksunuoteista. Otetaanpa esimerkiksi fougère-tuoksunuotit, jotka koostuvat sekä laventelin ja kurjenpolven tuoksuisista että puumaisista nuoteista.

Jos käytät Dove-shampootamme, tunnistat tämän tuoksun. Siitä tuli suosittu 1960-luvulla, ja nykyään sitä käytetään laajalti luomaan puhtauden ja raikkauden tuntu. Fougère-tuoksunuotit ovat eräs 17:stä eri tuoksunuottiryhmästä, joita käytämme tuoksujen luomiseen.

Unilever Flower wheel

Pieni määrä riittää pitkälle

Hajusteen täydellisen tuoksun ja tasapainotuksen saavuttaminen saattaa vaatia kymmeniä eri ainesosia! Joskus hyvin pienellä määrällä hajusteen ainesosaa voi olla huomattava vaikutus, kun kehitetään ihmisten nenää miellyttävää tuoksua.

Hyödynnämme myös uusimpia tieteellisiä menetelmiä tämän taianomaisuuden jatkuvuuden varmistamiseksi. Käytämme esimerkiksi kapseloinniksi kutsuttua tekniikkaa, joka sitoo hajusteen tuotteeseen. Tämä toimii tuotteen hajusteen suojana ja vapauttaa hajustetta tiettyinä hetkinä, mikä parantaa hajuveden tehoa.

Unilever frangrance percentage

Tietoja muutamista hajusteiden ainesosista

Meiltä kysytään joskus joistakin tietyistä hajusteiden ainesosista. Seuraavassa on näkemyksemme joistakin ainesosista, joista meiltä useimmiten kysytään:

  • Myskit antavat hajusteille pitkäkestoisen tuoksunuotin. Synteettiset myskit, kuten nitromyskit ja polysykliset myskit (PCM) kehitettiin eettisiksi vaihtoehdoiksi eläinperäisille myskeille. Olemme lopettaneet synteettisten nitromyskien käytön, sillä ne voivat kertyä ympäristöön, ja asiakkaiden mieltymysten mukaisesti olemme myös vähentäneet polysyklisten myskien käyttöä. Aina mahdollisuuksien salliessa käytämme vaihtoehtoisia ainesosia, jotka pystyvät tarjoamaan samankaltaisia pitkäkestoisia tuoksunuotteja.
  • Lyraali on yleinen hajusteissa käytetty ainesosa, jonka tuoksussa on kukkaismaisia sävyjä. Pienellä määrällä ihmisiä on lyraaliallergia, mutta koska lyraaliallergian on havaittu yleistyvän, olemme poistaneet lyraalin kaikista tuotekaavoistamme lukuun ottamatta vähäistä määrää tuotteita, joita olemme parhaillamme muuttamassa lyraalittomiksi.
  • Ftalaatteja voidaan käyttää hajusteiden ainesosien sekoittamiseen, mutta me emme käytä ftalaatteja tuotteissa. Sen sijaan käytämme hajusteiden yhdistämiseen muita keinoja. Saat lisätietoja ftalaateista täältä.

Mikä on juuri sinulle sopiva ratkaisu?

Tiedämme, että ihmiset haluavat saada paremman käsityksen hajusteista, ja olemme sitä mieltä, että voimme auttaa lisäämään ymmärrystä, mielenrauhaa ja luottamusta tarjoamalla aihetta koskevia lisätietoja verkossa. Toteutamme tämän tarjoamalla tarkkoja tietoja verkossa Mitä tuotteemme sisältävät -luettelon avulla ja mainitsemme yksittäiset hajusteiden ainesosat, joita käytetään kodinhoidon tuotteemme ja henkolokohtaisen hygienian tuotteissamme.

Ainesosien läpinäkyvyyttä koskeva hankkeemme on suunniteltu auttamaan sinua oikean tuotteen valinnassa ja tarjoamaan sinulle enemmän valinnanvaraa. Osa ihmisistä haluaa käyttää hajustamattomia tuotteita joko siksi, että he pitävät niistä enemmän, tai siksi, että he itse tai joku heidän perheenjäsenistään reagoi herkästi tiettyihin hajusteiden ainesosiin. Tämän vuoksi tarjoamme myös valikoiman vähätuoksuisia tai tuoksuttomia tuotteita, jotka voit halutessasi valita. Lue täältä lisää tavoista, joilla huomioimme allergiat.

Kukin yksittäinen hajustekaava toimii samoin kuin sävellettäessä musiikkia tasapainottaen harmonisesti tuoksujen yksittäiset nuotit ja nuottiryhmät. Erona musiikkiin hajusteen kaavaa ei ole suojattu tekijänoikeuksin tai patentein, ainoastaan yrityssalaisuutena.

Kansainvälinen hajusteliitto (International Fragrances Association, IFRA)
Takaisin alkuun