Siirry kohtaan Sisältö

Fluoridi

Vahvat, terveet hampaat ja ikenet ovat ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin perusta. Harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla voi ehkäistä hampaiden reikiintymistä ja parantaa suuhygieniaa.

Children brushing their teeth

Fluoridi on mineraali, jota esiintyy luonnostaan vaihtelevassa määrin vedessä ympäri maailmaa. Sitä esiintyy myös elintarvikkeissa, kuten teessä ja kalassa. Hammastahnassa se kovettaa hammaskiillettä ja suojaa siten hammasta happohyökkäyksiltä.

Fluoridia on lisätty yleisesti hammastahnaan jo yli vuosisadan ajan, ja miljoonat ihmiset käyttävät sitä turvallisesti joka päivä.

Monissa maissa fluoridia lisätään juomaveteen suuterveyden parantamiseksi. Maailman hammaslääkärijärjestö (FDI) on todennut, että yli 350 miljoonaa ihmistä yli 30 maassa hyötyy veden fluoridoinnista.

Vastauksia asiakkaidemme kysymyksiin

Miksi Unileverin hammastahnassa on fluoridia?

Fluoridin lisääminen hammastahnaan on turvallinen, edullinen ja helppo tapa suojata hampaita. Yksi Unileverin Sustainable Living Plan (USLP) ohjelman yhteydessä tekemistämme sitoumuksista on auttaa parantamaan ihmisten suuterveyttä ympäri maailman. Olemme jo pitkään toimineet Maailman hammaslääkärijärjestön kumppaneina ja kampanjoineet sen puolesta, miten tärkeää on harjata hampaat kahdesti vuorokaudessa fluoridia sisältävällä hammastahnalla.

Voiko liika fluoridi vaurioittaa hammasta?

Pienille lapsille, jotka käyttävät liikaa fluoridia, kun heidän hampaansa ovat vasta kehittymässä, saattaa tulla hampaisiin vaaleita laikkuja. Tästä käytetään nimitystä hammasfluoroosi. Hammasfluoroosia esiintyy kuitenkin yleensä maissa, joissa juomavedessä on luonnostaan hyvin suuria pitoisuuksia fluoridia.

Koska hammastahnaa ei yleensä nielaista, hammasfluoroosin riski on hyvin pieni. Vanhempien tulisi valvoa pienten lasten hampaidenpesua, jotta lapset eivät niele hammastahnaa. Hammasfluoroosin vaikutukset ovat yleensä vain kosmeettisia, eikä se vaurioita muuten hampaita.

Voiko liika fluoridi aiheuttaa terveysongelmia?

Fluoridiin yhdistetyt terveyshuolet liittyvät sen käyttöön juomavedessä, ei hammastahnassa. Nieltynä fluoridi kulkee ruoansulatusjärjestelmän kautta verenkiertoon, josta sitä kertyy tyypillisesti elimistön runsaasti kalsiumia sisältäville alueille, kuten luihin ja hampaisiin.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto on määrittänyt juomaveden suurimaksi sallituksi fluoridipitoisuudeksi 4 mg litraa kohti. Pitkäaikainen altistuminen tätä suuremmille pitoisuuksille voi johtaa luuston fluoroosiksi kutsuttuun tilaan, joka saattaa aiheuttaa jäykkyyttä ja kipua nivelissä sekä luiden heikkenemistä ja murtumia iäkkäillä henkilöillä. Tieteellisissä tutkimuksissa ei ole havaittu mitään yhteyttä fluoridin ja syövän välillä.

Mitkä Unileverin tuotteet sisältävät fluoridia?

Kaikki hammastahnamerkkimme, mukaan lukien Signal, Pepsodent, Mentadent, Aim, Zendium, Regenerate ja Zhong Hua, sisältävät fluoridia. Näiden tuotepakkausten ainesosaluettelossa lukee joko natriumfluoridi tai natriummonofluorofosfaatti.

Takaisin alkuun