Siirry kohtaan Sisältö

Alumiinisuolaa on käytetty jo yli puolen vuosisadan ajan antiperspiranteissa aktiivisena ainesosana ehkäisemään hikoilua ja siihen liittyviä kehon hajuja. Itse asiassa alumiinia on käytetty vähentämään kehon hajuja jo satojen vuosien ajan esimerkiksi Euroopassa, Meksikossa, Thaimaassa ja Aasiassa. Nykyään alumiinisuolan ansiosta miljoonat ihmiset ympäri maailmaa voivat tuntea olonsa puhtaiksi ja raikkaiksi – ja sen myötä myös entistä itsevarmemmiksi.

Alumiinisuolaa sisältävät antiperspiranttituotteet ovat tehokkaita, kattavasti tutkittuja ja turvallisia säännöllisessä käytössä. Tätä näkemystä tukevat niin Unileverin omat turvallisuusasioihin keskittyvät tutkijat kuin lukuisat syöpäasiantuntijat, terveysjärjestöt ja terveysviranomaiset.

Vastauksia asiakkaidemme kysymyksiin:

Mitä alumiinisuolat ovat?

Alumiinisuolat ovat yhdisteitä, joiden yhtenä osana on alumiini, eräs maaperän alkuaineesta. Alumiinia esiintyy luonnollisesti maaperässä ja vedessä sekä monissa elintarvikkeissa.

Miksi alumiinisuolaa käytetään antiperspiranteissa?

Alumiinisuolat ovat antiperspirantin aktiivinen ainesosa: ne ehkäisevät hikoilua ja siihen liittyviä kehon hajuja. Antiperspiranttia käytettäessä suolot liukenevat kostean kainaloalueen hikeen. Liuennut aine muuttuu geelimäiseksi ja muodostaa hikirauhasen suulle tilapäisesti tulpan, joka vähentää ihon pintaan nousevan hien määrää. Alumiinisuolat ovat myös luonnostaan antimikrobiaalisia aineita, jotka hillitsevät ihon bakteerien tuotantoa ja vähentävät siten kehon epämiellyttäviä hajuja.

Mitä eroa on antiperspirantilla ja deodorantilla?

Antiperspirantit toimivat kahteen suuntaan: ne estävät hikeä pääsemästä ihon pinnalle ja ehkäisevät kehon hajuja aiheuttavien bakteerien syntymistä. Deodorantit eivät hillitse hien tuotantoa, vaan ainoastaan poistavat kehon hajuja.

Ovatko alumiinisuolat turvallisia?

Antiperspirantteja on käytetty yli puolen vuosisadan ajan. Ne ovat tehokkaita, kattavasti tutkittuja ja turvallisia säännöllisessä käytössä. Turvallisuus on ensisijalla Unileverillä, ja kaikki tuotteemme arvioidaan huolellisesti, ennen kuin ne tuodaan markkinoille. Tutustumme myös kaikkiin viimeisimpiin alalla tehtyihin tutkimuksiin sekä rahoitamme tutkimuksia, jotka voivat antaa lisätietoa tuotteiden turvallisuudesta.

Lisääkö antiperspirantin käyttö rintasyövän tai Alzheimerin taudin riskiä?

Monissa tieteellisissä tutkimuksissa on tarkasteltu antiperspiranteissa käytetyn alumiinin mahdollista yhteyttä rintasyövän tai Alzheimerin taudin syntyyn. Syöpäasiantuntijat, terveysjärjestöt ja terveysviranomaiset, mukaan lukien Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) sekä EU:n kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS), ovat todenneet, ettei ole mitään uskottavaa tieteellistä näyttöä siitä, että rintasyövän tai Alzheimerin taudin riski kasvaisi antiperspiranttien käytön seurauksena.

Kun antiperspirantti tukkii hikirauhaset, estääkö se myös haitallisia toksiineja poistumasta elimistöstä?

Ei. Noin 95 % toksiineista poistuu elimistöstä maksan ja munuaisten kautta. Elimistö hikoilee säädelläkseen kehon lämpötilaa, ei poistaakseen toksiineja. Suurin osa kehon 2–5 miljoonasta hikirauhasesta sijaitsee muualla kuin kainaloalueella, eivätkä antiperspirantit siten vaikuta niihin. Vain 1 % elimistön hiestä erittyy kainaloista. Kainalohiki vain kiinnittää huomiomme, koska se ei haihdu yhtä helposti kuin muilta kehon alueilta.

Onko alumiinisuolaa sisältäville antiperspiranttituotteille olemassa vaihtoehtoja?

Ihmiset voivat halutessaan käyttää valikoimaamme kuuluvia deodorantteja, jotka auttavat ehkäisemään kehon hajuja ja saavat olon tuntumaan raikkaalta. Deodorantit eroavat antiperspiranteista siten, että vaikka ne auttavat hillitsemään kehon hajuja aiheuttavien bakteerien kasvua, ne eivät kuitenkaan sisällä hien tuotantoa vähentävää alumiinisuolaa.

Mistä tiedän, mitkä Unileverin tuotteista sisältävät alumiinisuolaa?

Yleisin käyttämämme alumiinisuola on alumiinikloorihydraatti. Antiperspiranttituotteissamme käytetyt alumiinisuolat on ilmoitettu tuotepakkausten ainesosaluetteloissa.

A person using a deodorant

”EI OLE USKOTTAVAA NÄYTTÖÄ SIITÄ, ETTÄ ALUMIINIA SISÄLTÄVIEN KOSMETIIKKA- JA IHONHOITOTUOTTEIDEN KÄYTTÖ VOISI LISÄTÄ RINTASYÖVÄN TAI ALZHEIMERIN TAUDIN, PARKINSONIN TAUDIN JA MUIDEN NEURODEGENERATIIVISTEN SAIRAUKSIEN RISKIÄ.”

EU:n komission riippumaton kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS)

”TUTKIMUKSISSA EI OLE VOITU TODISTAA ALUMIINILLA OLEVAN MITÄÄN VAIKUTUSTA ALZHEIMERIN TAUDIN SYNTYYN. NYKYÄÄN LÄHES KAIKKI TUTKIJAT KESKITTYVÄT MUIHIN TUTKIMUSAIHEISIIN, JA VAIN HARVAT ASIANTUNTIJAT USKOVAT, ETTÄ JOKAPÄIVÄISESSÄ KÄYTÖSSÄ OLEVAT ALUMIININ LÄHTEET AIHEUTTAISIVAT JOTAKIN VAARAA.”

Yhdysvaltain Alzheimer-yhdistys